Informasjon om Rallycross Junior Cup

TS Motorsportutvikling (holder kurs for nybegynnere)

HISTORIE OM RALLYCROSS JUNIOR

I 2007 ble den første runden i Rallycross Junior kjørt på Lyngåsbanen i Drammen. Det var tre førere til start, og Chrisian Sandmo vant det første løpet. De andre førerne var Alxander Presttun og Kent Nyhus Steen. Siden det første løpet på Lyngås har det vært veldig mange innom klassen, og nivået økte raskt etter starten. De siste årene har startfeltet også blitt større. Mange førere har startet i juniorkalssen, i tillegg flere Norgesmestere i Supernasjonal har førere som Mats Lysen, Lars Øivind Enerberg og Andreas Bakkerud deltatt. Alle har senere blitt Europamestere etter de kjørte i junior klassen. Brødrene Alexander og Joachim Hvaal som begge har kjørt internasjonal var innom klassen. Joachim har flere rundeseiere, mens Alexander vant på Momarken i 2008.

Totalt har hele 30 førere vunnet enkeltrunder i juniorcupen siden 2007, deriblant 6 forskjellige jenter. Joachim Hvaal er den som har vunnet flest runder med sin Toyota Levin i 2011 og 2012 sesongen. Joachim vant totalt 5 runder i juniorcupen, men det ble ingen seier sammenlagt. Trond Simen Larsen står på like mange seiere med et løp igjen (Momarken) i 2019. Marius Bermingrud, Joakim Rønnevik og Sindre Backe står bokført med 4 seire hver seg, Rønnevik med to seiere i 2011 og to seiere i 2012. Marius Bermingrud tok tre seiere i 2016 da han også vant sammenlagt. I tillegg har han en seier fra 2015.

Sindre Backe som kjørte tre år i junior tok alle sine fire seiere det året han kjørte for Skaar Racing Team i en Opel Corsa SRT. Sindre Backe er den som har flest seire i en og samme sesong, dette skjedde i 2010. 

Trond Simen Larsen jakter rekorden til Joachim i 2019, Larsen vant 3 runder i 2018!

Lise Marie Sandsmo har vunnet cupen sammelagt to år. Hun vant i 2012 og 2013. Lise Marie har tre rundeseiere i juniorcupen, noe også Ole Markus H. Jørgen har klart. Han har fordelt med to seiere i 2014 og en seier i 2015. Heine Rudi vant juniorcupen to ganger i likehet med nevnte Sandmo, seirene til Rudi kom i 2014 og 2015. Heine Rudi har to rundeseirere, noe forøvrig seks førere har klart. Lars Øivind Enerberg, Mats Lysen, Robin Bakke Andresen, Daniel Holten, Hans Anders Brænden og Heine Rudi har alle to rundeserier hver. Det har også Guro Majormoen, Mathias Kveven Hamre og Lars Løstegård.

Det som er verdt å nevnt er at søstra til Heine Rudi, Sunniva debuterete i Rallycross Junior Cup 2016 og kjører sin fjerde sesong. Søsknene Rudi er nemlig ikke det første søskenparet som har deltatt i juniorcupen. Fra før av har Lise Marie og Christian Sandmo begge deltatt, det samme har Alexander og Joachim Hvaal. Søskenbarna til de nevnte Hvaal brødre har også deltatt, søstrene Ada Marie og Helene Hvaal. Ingen har derimot deltatt samme år foreløpig!

JENTER I FARTA

Totalt har ca 25 jenter deltatt i Rallycross Junior Cup, og det ventes nye i 2020 sesongen. Jentene har gode forutsetninger for å kjøre rallycross på lik linje som gutta i juniorklassen, og i 2013 var hele 8 av 14 deltagere jenter. Den sesongen vant Lise Marie Sandmo cupen sammenlagt, som hun også gjorde året før. Seks forskjellige jenter har vunnet enkeltrunder i juniorcupen. Dersom dere vurderer å begynne med rallycross finner dere noen linker i bunnen av denne siden for regelverk. Se også terminliste i menyen om du ønsker å være tilskuer på ett eller flere løp. Alle er velkomne, gutter og jenter i alle aldere. Det er aldergrense på rallycross junior -man kan kjøre løp fra det året man fyller 15 år. (så man kan være 14 år, dersom man fyller 15 før nyttår for å kjøre løp).

PS: Det er også gøy å vite for dere unge at Andreas Bakkerud startet sin rallycross kariere i juniorcup. Han kjørte sitt første rallycross løp på Lånkebanen i 2008 sammen med blant annet Mats Lysen og Lars Øivind Enerberg. Senere ble alle tre Europamestere i rallycross, så dette kan være en god start på en læreprosses. Bakkerud ble senere en VM stjerne i Rallycross.

En komplett oversikt over alle rundevinnere finner dere her!

Et bilde over fra Gjesteklasse under EM på Lånkebanen 2011. Dette var den første seieren til Lise Marie Sandmo i Rallycross. Hun vant foran Joakim Rønnevik og Caroline Haug. Dermed ble det to jenter på seierspallen, og mange flere har det blitt de senere årene.

For å vite mer om regelsverk, se linker fra NBF under her:

Komplett oversikt over regelverk Rallycross

PS: Det er viktig for utøvere, team og publikum / sponsorer å vite at det kan skille endel på bilene som blir benyttet i juniorklassen. Det er ofte veldig gode prestasjoner av de som er i toppen, men en som er lengere ned på lista kan også gjøre gode prestasjoner med en mindre god bil. Derfor er det viktig å ikke gi opp om man blir hengende litt etter. Det viktigste er å ha det gøy med det man liker, og det handler ofte om å lære seg å bli best mulig.

Kjøretrening er veldig viktig!

TILBAKE TIL TOPPEN